חוק העונשין

טיפים לבחירת נכס להשקעה
07/06/2017
השקעה בנדל"ן – הכנסה פאסיבית
07/06/2017

מהו חוק העונשין? לשם איזו מטרה הוא נחקק ובאיזה סוגיות הוא נוגע? אם אינכם יודעים את התשובות לשאלות הללו, להלן תקציר על מהותו של חוק העונשין, על קצה המזלג.

 

עוד כשהיינו ילדים, לימדו אותנו להבחין בין טוב ורע כמקובל על פי הקודים החברתיים וערכי המוסר. אולם עדיין, ישנם אנשים, שהבחנה זו אינה ברורה להם עד תום ועבורם קיים חוק העונשין.

חוק העונשין מכיל בעצם רשימה של מעשים שבגין ביצועם, יקבל המבצע עונש ובכך מאפשר לנו לקיים חברה מוסרית, הפועלת על פי נורמות שמעוגנות בחוק.

חוק העונשין חל על אזרחים תושבי מדינת ישראל, מה שאומר, שאם אדם אזרח ישראל ביצע עבירה בארץ אחרת, החוקים של הארץ האחרת יחולו עליו אולם יש פשעים כמו למשל, פגיעה בביטחון המדינה, שגם אם בוצעו בארץ אחרת, יינתן עליהם הדין בארץ ישראל.

בין היתר, חוק העונשין מגדיר סיטואציות כמו מחשבה פלילית, והיא ביצוע עבירה שלא בכוונה תחילה, או סיטואציות כמו ניסיון לביצוע עבירה כלומר, ניסיון שלא צלח ומסיבה זו, ביצוע העבירה לא יצא אל הפועל או למשל הבעת חרטה, שגורמת להתוודות בפני שלטונות החוק על עבירה שטרם בוצעה או על עבירה לאחר שבוצעה. בנוסף, חוק העונשין מגדיר מי נקראים שותפים לדבר עבירה ומי מסייעים ובאילו מקרים, אין מענישים על מעשה עבירה.

העבירות בחוק העונשין מחולקות על פי נושאים שונים, ביניהם, אפשר למצוא עברות שנוגעות לביטחון המדינה כמו בגידה בביטחון המדינה, כוחות הצבא או המשטרה. עבירות כגון ריגול כנגד המדינה, גילוי סודות של המדינה, המרדה ועברות, שכתוצאה מהן, נפגעו יחסי החוץ של המדינה.

חוק העונשין עוסק בכבוד האדם ומגנה בתוקף פעילות של הסתה לאלימות, גזענות וטרור כמו גם בפגיעה ברגשות הזולת מטעמים של דת ומסורת. הוא אוסר מעשים הקשורים לזנות ותועבה ומגנה מעשי בריונות, פגיעה בגוף האדם, פגיעה בחיי אדם וונדליזם.

חוק העונשין אינו עוסק אך ורק בסוגיות הרות חיים וגורל אלא גם בעבירות, הגורמות לנזק ועוגמת נפש, כמו למשל, עבירות רכב, עבירות שוחד ומרמה, פריצה והתפרצות ואף נכסים גנובים. כך החוק, מגדיר סוגיות כמו מה קורה לאדם שדורש נכס באיומים, מה דינו של אדם המקבל נכס על ידי שימוש באמצעים לא כשרים כגון פשע או עוון, מה יעלה בגורלו של אדם, שהתפרץ למקום מגורים או בניין וכדומה.

ישנם מצבים בחיי היום יום, בהם אנו נפגשים עם אנשים שעוסקים בעבירות מרמה, סחיטה ועושק. כמו למשל מתווך שמוכרי לנו נדל"ן ללא היתר לכך, עובד ציבור שמזייף מסמך, אדם פרטי או תאגיד שמשדל אדם אחר לחתום על עסקה שאינו מעוניין בה, מנהל של תאגיד או פקיד  שמשמיט פרט או רושם רישום כוזב במסמך וכדומה. סוגיות כאלו ואחרות מוכרות לאדם הממוצע ואנו נתקלים בהן הרבה על בסיס יומיומי. חוק העונשין קיים כדי להוות סנקציה פלילית עבור אותם עסקנים ועל ידי כך, למנוע  מסיטואציות כאלו, לחזור ולהישנות.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *